TDK’ya gelen ekler nasıl yazılır?
TDK’ya göre: Küçük harfle yazılan kısaltmalar eklenirken sözcüğün telaffuzu dikkate alınır: cm, kg, mm, kr.un, vb. Büyük harfle yazılan kısaltmaların yanı sıra, kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin, vb.
TDK’ya mı TDK’ye mi?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
Ya eki nasıl yazılır?
Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleri ile ayrılır: Milli Mücadele, Atatürk’ya, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi’ler, Gül Baba’ya, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…
TDK mı nasıl yazılır?
Bu ek geleneksel olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumunu izler: Kaldı? Sen de geldin mi? Mümkün mü?
TDK A Ş nasıl yazılır?
A.Ş, anonim şirket için kullanılan kısaltmadır.
TDK nolu nasıl yazılır?
“Hayır.” eki “sayı” sözcüğünün kısaltması olduğunda, sonunda nokta olduğundan kesme işareti kullanılmaz: With No., Without No.
TDK ve ya nasıl yazılır?
VE VEYA? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin bileşik veya olarak yazıldığı ortaya çıkar. Bazı örneklerde görülen “veya” gibi yazımlar yanlış yazımlardır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “veya”dır.
Ya da ayri yazilir mi?
TDK sözlüklerine göre, “or” bağlacı ayrı yazılır. TDK Yazım Kuralları Rehberi’ne göre, “Ya” sözcüğüyle kullanılan “da” eki, “de/da” bağlacının ayrı yazılması gerektiği gibi ayrı yazılmalıdır. Bazı örneklerdeki “or” gibi yazımlar yanlış yazımlardır.
Ye eki ayrı mı?
Özel isimlerin sonuna gelen çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır. Adana’ya gitti. Ciciş’e ekmek aldı.
Ankara’ya nasıl yazılır?
Kıta, deniz, nehir, göl, dağ, boğaz, geçit, plato; ülke, bölge, il, ilçe, köy, semt, bulvar, cadde, sokak vb. Coğrafi yer adlarındaki çekim ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır. Bu kelime sıklıkla Ankaraya olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım Ankara olmalıdır.
Ya ye ne eki?
O) Basit sözcük: ev, kapı; Tamamlayıcı eki -in’li olup: ev-in; İşaret ekleri: -ı, -i, -yi: ev-i, kapı-yi; Datif ekleri: -a, -e, -ya, -ye: ev-e, kapı-ya; Yerleştirme eki -da, -de: evde, kapıda; Türemiş eki -dan ise -den: ev-den, kapa-dan ekidir (Bozkurt, 2002: 266).
Ya hangi hal eki?
-i-durumu (belirleyici durum) Bunlar -i, -ı, -u veya -ü eki olan sözcüklerin biçimleridir. İsmin accusative eki, ismin sonundaki sözcüğü belirtilen nesne yapar. Yüklemin neyi, hangisini, kimi, kime atıfta bulunduğunu gösterir.
TDK’de mi TDK’da mı?
“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.
TDK nasıl söylenir?
TDK – Türk Dil Kurumu.
TDK’nın mı TDK’nin mi?
Bu bilgilere göre TDK’nin doğru yazımı “TDK’s”dir. TDK’yi olduğu gibi yazmak yanlış bir kullanımdır. Bunun nedeni /k/ sesinin /ka/ olarak telaffuz edilmesidir. Türkçe’de /ka/ sesi yoktur ve /k/ sesi /ke/ olarak telaffuz edilmelidir.
Hangi ekler bitişik yazılır?
Özel isimlerin sonuna gelen türetme ekleri yan yana, çekim ekleri ise kesme işaretiyle ayrılarak yazılır.
Eklere getirilen ekler nasıl yazılır?
5. 1. Kısaltmadan sonra eklenen ekler bir kesme işareti (‘) ile ayrılır. Ekler kısaltmanın telaffuzunu takip eder.
Saatlere gelen ekler nasıl yazılır TDK?
Sayılara gelen ekler de telaffuza göre yazılır. Ancak, saatlerde çift sıfır bulunan cümlelerde sıfır ve ilk rakam okunur. Örneğin, 13:00 doğru kabul edilmez. Doğru yazım 13:00’dır.
Ahmet ten nasıl yazılır?
Tekil gösterge kipi, Ahmet’e işaret etme, Ahmet’le birlikte olma, Ahmet’ten ayrılma, Ahmet’ten 40 dize daha