İçeriğe geç

Çepni Nereye Bağlı

Çepniler Alevi mi?

Batı Anadolu’da ağırlıklı olarak Balıkesir, Çanakkale, Manisa, İzmir ve Denizli’ye yerleşmişlerdir. Bu bölgedeki Çepniler yalnızca Alevi mezhebine mensuptur.

Çepni Türk müdür?

Çepniler, Oğuz Türklerinin 24 kabilesinden biridir. 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan sonra, Çepni Türkmenleri tarafından yönetilen Danişmendliler, Anadolu’nun kuzey bölgesinin fethini ele geçirdiler ve başlangıçta Sivas’ı başkentleri yaptılar.

Çepni soyu nereden gelir?

Çepni kelimesi “düşmanla savaşan”, “yiğit”, “cesaretli”, “asi”, “cesaretli” anlamlarında kullanılır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu’da yaşayan Oğuz/Türkmen kabilelerinden biridir. Karadeniz bölgesinde ağırlıklı olarak Sünni olmalarına rağmen Alevi grupları da vardır.

Ordulular Çepni mi?

1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki Sancağı’na (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.

Çepniler hangi Türk boyu?

24 En kalabalık Oğuz boylarından biri, Üç-Oklar’ın Gün Han koluna mensup olan ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve aynı zamanda Gök Han’ın dört oğlundan biri olarak sayılan “Çepni” boyudur. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur’dur (Çavundur).

Çepniler hangi dilleri konuşur?

Günümüzde Türkçede bir Çepni lehçesi (Giresun lehçesi) bulunmaktadır. Bu Çepni lehçesi Çepni dilinin Türkçe versiyonudur. Çepni lehçesi ile Çepni dilinin birbirinden farklı olduğu ve aynı zamanda birbirine yakın ifadelerin de olduğu unutulmamalıdır.

Çepnilerin atası kimdir?

ÇEPNİ BOYUTU Çepni Türklerinin, Oğuzların Üçoklar kolundan (sol kol) Oğuz Kağan’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldiğine inanılmaktadır.

Çepniler yörük mü?

Çepniler bir Oğuz kabilesidir. Tarih boyunca göçebe oldukları için aynı zamanda Yörüklerdir.

Çepni hangi ilimizdedir?

Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen “Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi”nin alt projesi olan “Çepni Koyunlarının Yerinde Korunması Projesi” kapsamında, Giresun ilinde antik çağlardan beri yetiştirilen “Çepni Koyunu”, …

Çepni ne demek anlamı?

Çepniler, Oğuzların 24 kabilesinden biri olarak kabul edilir. Türkçe Divan sözlüğünde Çepni kelimesine bakıldığında, Oğuzların yirmi birincisi olarak bilinir. Çepni kelimesinin anlamı düşmana karşı savaşan, asi, cesur ve yiğit demektir.

Rize Çepni mi?

Çepniler özellikle Rize ili ve bölgesinde yoğun nüfusludur. Rize ili ve bölgesinde sadece Türkçe konuşulmasının sebebi Çepnilerin yoğun yerleşim yeri olmasıdır.

Ağasarlılar Çepni mi?

Sis Dağları eteklerinden doğan ve Beşikdüzü ilçesinden Karadeniz’e dökülen Ağasar Deresi’nin bulunduğu vadidir. Vadi coğrafi özelliklerinin yanı sıra kültürel ve folklorik açıdan çeşitlilik gösteren Çepni Türklerinin yoğun olarak yaşadığı bir bölgedir.

Çepni Alevileri kimlerdir?

İl Çepni Alevileri, Güvenç Abdal Dergahı’na bağlı Türkmen/Çepni kökenli, genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Alevilerdir.

Fatsa Çepni mi?

Ordu’da Çepniler genel olarak Fatsa, Ünye, Ordu İl Merkezi, Çarşamba, Gülyalı, Aybastı, Mesudiye, Gülyalı, İkizce ve Gürgentepe ilçelerinde bulunmaktadır.

Ordulular aslen nereli?

Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.

Giresun Görele Alevi mi?

Aleviliği seçen Türkmen kabilelerinden biridir. Eski bir Çepni yerleşim yeri olan Görele’nin eski adı Eleviye’dir. Bugün Karadeniz Çepnilerinin önemli bir kısmı Sünni’dir.

Alevi çetmi nedir?

Balıkesir ile Aydın arasında gruplar halinde yaşayan ve Rize-Trabzon Dağları’nda nadiren rastlanan Çepni veya Çetmi köylerindeki Karadeniz Hepnileri hemen hemen tamamen Sünni’dir. Batı Anadolu Hepnileri ise tamamen Alevi’dir ve Çetmi olarak adlandırılırlar (Eröz, 1990: 18).

Sivas Çepni Köyü Alevi mi?

Sivas’taki Alevi nüfusu Koçgiri Alevileri’nin yanı sıra Avşar, Beydili, Çepni gibi çeşitli aşiretlerden oluşmaktadır. Ayrıca yaklaşık 600 Alevi köyünün yaklaşık 30’unda Zaza kökenli Aleviler bulunmaktadır.

Karadeniz’de Alevi var mı?

Karadeniz Bölgesi’nde özellikle Harşit Vadisi’nde; Güvenç Abdal Dergâhı’na bağlı Alevi Bektaşi nüfusu, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Tokat, Ordu ve Samsun illerindeki birçok köyde yaşamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Yeni Escort