Ara karar verildikten sonra ne olur?
Ara karar verildikten sonra ne olur? Mahkeme, tarafların maddi hukukta haklı olup olmadığına karar verir. İşlemleri sonlandırmayan ancak devam etmelerine izin veren kararlar ara karar niteliğindedir. Ara kararlardan sonra, hakim davayı dinlemeye devam eder.
Kesin karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, kararın kesinleştiğini gösteren bir temyiz dosyasının sunulması kaydıyla, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptir.
Karara çıkmış dosya ne zaman kesinleşir?
Taraflardan biri karara olağan yasal süreçle itiraz ederse, karar ancak daha üst bir mahkeme karar verdiğinde kesinleşecektir. Sonuç olarak, karar ancak itiraz mümkün olmadığında kesinleşecektir. Karara itiraz etme süresi değişmekle birlikte genellikle 2 haftadır.
Ara karar tarihi ne demek?
Yargılamanın yürütülmesi için hâkim veya mahkeme tarafından dosyadan geri çekilinceye kadar verilen tüm kararlara ihtiyati karar denir. İhtiyati karar kavramı usul hukukumuzda düzenlenmemiş olmakla birlikte uygulama ve doktrin yoluyla hukukumuza girmiştir.
Ara karar nasıl kesinleşir?
Örneğin, Yargıtay’ın bir kararı verildiği andan itibaren kesin değildir. Bu bağlamda, ilke kararıyla birlikte ara karardan da sonuçlar çıkarılmaya çalışılır. Bu bağlamda, temyiz imkânının olmamasıyla sonuçlanan geçici karar kesindir.
Ara karardan rücu kaç gün sürer?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 225. maddesinde öngörülen hâkime 3 günlük itiraz süresinin avukatlar için öngörülen itiraz süresi olarak da yorumlanabileceği gibi, hâkimin kararından veya tebliğinden önce rencide edici olarak da yorumlanabilir.
Kesin kararda kesinleşme şerhine gerek var mı?
Mahkeme, yargılama sonunda alınan kararın kesinleştiğine dair nihai bir görüş alacaktır. Bu raporun alınabilmesi için kararın kesin olması gerekir.
Kesin karar tebliğ edilmeden kesinleşir mi?
Gerekçeli karar tebliğ edilmezse karar kesin değildir. Gerekçeli karar, yasal bir başvuru yapılmazsa veya temyiz başvurusunda bulunulur ve temyizi inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa icra edilebilir.
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra dosya ne zaman kapanır?
Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.
Karara çıkmış dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?
UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.
Karara çıkmış dosya iptal edilir mi?
Dosyada bir karar verildiğinde karar kesinleşir, uygulanır ve kararda hiçbir zaman değişiklik yapılamaz.
Gerekçeli karar kaç günde tebliğ edilir?
Gerekçeli karar ne zaman tebliğ edilir? Gerekçeli karar, yayımlandıktan ve imzalandıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilmelidir. Özellikle taraflar için süre, kararın taraflara tebliğ edilmesiyle başlar. Kanunda taraflara tebliğ için genel bir süre sınırı yoktur.
Ara karar ne zaman istinaf edilir?
Ara kararlar genellikle ana temyizin konusu olamaz; ancak ana kararla birlikte değerlendirilir. Temyiz başvurusunda bulunma süresi genellikle 2 haftadır. Süre, ilk derece mahkeme kararının taraflara tebliğ edilmesiyle başlar. İcra mahkemesi kararları durumunda bu süre 10 gündür.
Ara karar ilam sayılır mı?
İhtiyati karar da kesin bir mahkeme kararı olmayıp karar olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu karara dayanarak herhangi bir hukuki işlem yapılamaz.
Ara karara itiraz edilir mi?
Duruşmada verilen tutukluluğun devamına ilişkin geçici karara karşı 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, kararı veren mahkemeye başvurularak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkeme kalemine beyanda bulunularak yapılabilir.
Hakim ara karardan dönebilir mi?
Mahkeme kural olarak, ara kararını yargılamanın tamamlanmasından önce tarafların talebi üzerine veya kendiliğinden bozabilir. Bunun nedeni, ara kararların genellikle taraflardan biri lehine usulüne uygun olarak kazanılmış bir hak yaratmamasıdır.
Ara duruşmadan sonra ne olur?
Duruşma ve cezanın verilmesinin sonu. Kanıtların tartışılmasının ardından, taraflar duruşmanın bittiği konusunda bilgilendirilir ve hakimlerden karar üzerinde müzakere etmeleri istenir. Tartışmanın ardından, karar, yani nihai karar, kamuya açık bir duruşmada duyurulur.
Ara karara itiraz edilir mi?
Duruşmada verilen tutukluluğun devamına ilişkin geçici karara karşı 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz, kararı veren mahkemeye başvurularak veya tutanağa geçirilmek kaydıyla mahkeme kalemine beyanda bulunularak yapılabilir.
Ara karar istinaf edilir mi?
HUKUKİ GEREKÇELER Kesin olmayan kararlar (ve ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararları gibi kanunda öngörülen diğer kararlar) hakkında temyiz yoluna başvurulamaz. İhtiyati kararlar, esas karara etki etmeleri nedeniyle, esas kararla birlikte temyiz yoluna başvurulabilir.